Laminaat is een veelgebruikt materiaal voor vloeren. Het is betaalbaar, gemakkelijk te installeren en biedt een grote variëteit aan kleuren en stijlen. Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer, dan is laminaat een goede optie. Maar welk soort laminaat kies je? In deze blog zullen we de verschillende opties bespreken.

Laminaat is een van de populairste vloerbedekkingen ter wereld vanwege de duurzaamheid, esthetiek en relatieve betaalbaarheid. Daarnaast is laminaat vaak relatief eenvoudig om zelf te monteren. Wanneer je besluit om laminaat te gebruiken voor de vloer in je huis, heb je veel opties om uit te kiezen. Maar welk soort laminaat kies je?

Aandachtspunten bij laminaat

Hier zijn vijf belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van laminaat:

Dikte en slijtvastheid

De dikte van het laminaat is een belangrijke factor om te overwegen. Dikker laminaat is duurzamer en beter bestand tegen slijtage en krassen. De meest duurzame laminaatvloeren hebben een dikte van 10 tot 12 millimeter en zijn geschikt voor ruimtes waar veel gelopen wordt, zoals de hal en de woonkamer.

Stijl en ontwerp

Er zijn veel verschillende soorten laminaat, waaronder hout, steenlook, vinyl en glasvezel. Elk type laminaat heeft zijn eigen voordelen en kenmerken. Houten laminaat is meestal warmer en natuurlijker van uiterlijk, terwijl steenlaminaat een meer traditionele look heeft. Vinyl laminaat is licht van gewicht en gemakkelijk te reinigen, terwijl glasvezel laminaat een luxe en moderne uitstraling heeft. Er zijn ook speciale laminaatvloeren die een combinatie van verschillende materialen hebben, zoals hout en vinyl. Al deze verschillende soorten laminaat zorgen ervoor dat er altijd een optie is die bij je persoonlijke stijl past.

Installatiegemak

De meeste laminaatvloeren zijn relatief eenvoudig te installeren. Het klik- of kliksysteem maakt het mogelijk om de panelen eenvoudig in elkaar te klikken zonder het gebruik van lijm. Dit bespaart tijd en geld op de installatiekosten. Motieven zoals de Hongaarse punt of visgraatmotief zijn daarentegen een stuk lastiger om te installeren en daardoor duurder.

Milieuvriendelijkheid

Laminaat kan worden gemaakt van geperst hout, papier of een combinatie van beide. Het is belangrijk om te kiezen voor laminaat dat is gemaakt van duurzaam geproduceerd hout en recyclebare materialen om de ecologische voetafdruk te verminderen.

Onderhoud

Laminaat is over het algemeen eenvoudig te onderhouden en schoon te maken. Vermijd het gebruik van stoomreinigers, omdat deze de vloer kunnen beschadigen. Gebruik in plaats daarvan een zachte bezem of stofzuiger om stof en vuil te verwijderen en gebruik een vochtige dweil om de vloer schoon te maken. Maak hierbij gebruik van lauw water zonder reinigingsmiddelen.

Conclusie

Bij het kiezen van laminaat zijn er belangrijke factoren om te overwegen: de dikte en slijtvastheid, het stijl- en ontwerp, installatiegemak, milieuvriendelijkheid en het onderhoud. Wanneer je rekening houdt met deze factoren ben je goed op weg een soort laminaat te kiezen die goed aansluit op jouw wensen en behoeften.