Hoewel het in Nederland niet zo vaak tropisch heet is, weet je waarschijnlijk wel hoe de felle zomerzon soms ongenadig hard kan toeslaan. Van ontspannen in de tuin tot het organiseren van familiebarbecues, bijna iedereen houdt van het buitenleven. Maar de Nederlandse zon kan een echte spelbreker zijn. Je wilt de zon niet alleen voor je huid afschermen, maar ook om te voorkomen dat je tuinmeubilair langzaam in die felle ‘oranje’ kleur verandert. Het vinden van de juiste zonwering kan een uitdaging zijn, echter kan de Zonweringfabriek je helpen bij het maken van de juiste keuze. Maar first things first! Hieronder vind je een aantal tips waardoor je de felle zon buiten de deur kunt houden.

Een grote parasol

Een parasol is niet alleen stijlvol, maar ook effectief in het creëren van plekjes met schaduw. Tegenwoordig zijn er vele modellen, van de zwevende parasol die je boven je tafel hangt, tot de verstelbare standaard die je overal in je tuin kunt plaatsen. Het belangrijkste bij de aanschaf is de kwaliteit van de stof en de stevigheid van het frame. 

Zonnescherm

Zonneschermen zijn er in verschillende vormen en maten en zijn vaak zeer flexibel in het plaatsen. Doordat ze veelal UV-bestendig zijn, bieden ze naast beschutting ook bescherming aan je tuinmeubilair. Bovendien hebben ze vaak een betere windweerstand dan traditionele parasols, waardoor je ze gerust kunt laten hangen als het een beetje waait.

Onderhoudsvrije klimplanten

Een niet alleen praktische, maar ook ecologische oplossing is het laten groeien van klimplanten. Clematis, blauweregen, of druivenranken kunnen prachtige natuurlijke schermen vormen, letterlijk en figuurlijk. Deze planten zorgen voor een aangenaam klimaat in je tuin, doordat ze een deel van de zon wegnemen en daarnaast de luchtvochtigheid verhogen. 

Een extra tip: houd de klimplanten gezond en in toom door ze zo nu en dan te snoeien. Dan dienen ze als sfeervol element en een nuttige zonwering tegelijk.

Tuinoverkappingen en pergola’s

Een pergola biedt een blijvende structuur in je tuin die je beschermt tegen de zon. Met toevoeging van rolgordijnen of schuifpanelen, kun je de hoeveelheid zonlicht regelen op basis van de stand van de zon en je eigen wensen. Dit maakt tuinoverkappingen en pergola’s een uiterst flexibele, maar ook esthetisch aantrekkelijke zonweringsoptie. Kies materialen die kunnen omgaan met wisselvallig weer, zodat je pergola een levenslange investering is in je buitenleven.

Kortom, bij het kiezen van de juiste zonwering voor je tuin zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Je persoonlijke smaak en stijl, je budget, de functionaliteit en duurzaamheid. Ongeacht je keuze, het doel blijft hetzelfde: Een comfortabele buitenomgeving creëren waar je kunt genieten van de zon. Veel succes!