Een tuin is tegenwoordig veel meer dan alleen een plek om te ontspannen en te genieten van de buitenlucht. Het is een verlengstuk van ons huis en een plek om te entertainen. Elk jaar brengen nieuwe tuintrends een frisse wind in de wereld van tuinontwerp en decoratie. In deze blog vind je de top tuintrends van 2023 die je zeker niet mag missen.

De tuin is de afgelopen jaren steeds meer een verlengstuk van je woning geworden. Waar vroeger tuinen overal redelijk hetzelfde waren, is het de laatste jaren steeds meer een vertaling geworden van je persoonlijkheid. Tuintrends hebben een enorme verandering ondergaan en het is leuk om te zien hoe mensen hun tuinen steeds meer aanpassen aan hun persoonlijke stijl en levensstijl.

De meest populaire tuintrends

Ben je benieuwd wat de laatste trends zijn om in je tuin te verwerken? We zetten ze voor je op een rij:

Subtiel design

In 2023 worden subtiele design tuinmeubelen een echte trend; meubelen die zijn afgestemd op de rest van je tuin in kleuren met een groen- of bruintint. Deze trend is een antwoord op de vraag waarom men in de huiskamer allerlei mooie design meubelen gebruikt, terwijl dat in de tuin nog niet vaak terug te zien is. Steeds meer tuincentra bieden verschillende prachtige meubelen zoals tuinstoelen, banken, of tafels aan, waardoor het makkelijker wordt om je tuin te voorzien van mooie meubelen.

Binnentuin

De eerste tuintrend van 2023 is de ‘binnentuin’. Dit is een tuin die zich, zoals de naam al zegt, binnen bevindt – meestal in een kas of serre. Het is een ideale oplossing voor mensen die geen buitenruimte hebben of voor degenen die het hele jaar door van hun tuin willen genieten. Een binnentuin kan ook dienen als een meditatieve ruimte en een groene oase in huis.

Natuurlijke tuin

De tweede tuintrend van 2023 is de ‘natuurlijke tuin’. Dit is een tuin die in harmonie is met de natuur en de omgeving. In een natuurlijke tuin wordt gebruik gemaakt van lokale planten en materialen, waardoor de tuin geen ecologische voetafdruk heeft en de lokale biodiversiteit ondersteunt.

Grote bomen

2023 is hét jaar om een grote of middelgrote boom in je tuin te plaatsen als je de ruimte ervoor hebt. Met deze boom krijg je het gevoel van meer ruimte, de open natuur in je eigen achtertuin en het geeft je tuin een mooi natuurlijk beeld. Een goed voorbeeld van een boom die je kunt gebruiken is een grote treurwilg, die met zijn hangende takken een uniek beeld geeft. Bij het planten van deze boom is het belangrijk dat je dit op een half schuine manier doet zodat de boom prachtig in bloei kan gaan staan.

Daktuin

De vijfde tuintrend van 2023 is de ‘daktuin’. Dit is een tuin op het dak van een gebouw, wat een oplossing biedt voor mensen die geen buitenruimte op de begane grond hebben. Een daktuin kan worden ontworpen als een groene oase of een plek voor het kweken van groenten en fruit.

Conclusie

In de wereld van tuinontwerp en decoratie is de tuin de afgelopen jaren steeds meer een verlengstuk van je woning geworden en een vertaling van je persoonlijkheid. Er worden steeds meer tuintrends geïntroduceerd en 2023 is geen uitzondering! Subtiel design, de binnentuin, de natuurlijke tuin, grote bomen en de daktuin zijn de top tuintrends van 2023 die je zeker niet mag missen. Subtiel design tuinmeubelen in kleuren met een groen- of bruintint worden een echte trend, terwijl de binnentuin ideale oplossing is voor mensen die geen buitenruimte hebben of het hele jaar door willen genieten van hun tuin. Daarnaast is de natuurlijke tuin in harmonie met de omgeving, worden grote bomen geplant en is de daktuin een oplossing voor mensen die geen buitenruimte hebben op de begane grond.